Walory mięsa rasy Limousine i Galloway
Walory mięsa rasy Limousine i Galloway są doceniane na całym świecie. W przypadku rasy Galloway mięso odznacza się wysokimi walorami smakowymi, a także dietetycznym. Jest bardzo soczyste, delikatne i bogate w korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe – Omega-3 oraz Omega-6. Przewyższa tym samym wieprzowinę, natomiast dorównuje mięsu drobiowemu. Z kolei ubijane zwierzęta rasy Limousine uzyskują bardzo wysoką wydajność rzeźną, a także korzystny stosunek mięsa do kości i tłuszczu. Nawet jeśli mamy do czynienia z ciężką tuszą bydła, nie jest ono przesadnie otłuszczone.
Cechy mięsa rasy Galloway
Wydajność rzeźna w przypadku tej rasy jest utrzymywana na średnim poziomie i wynosi około 55-57%. Mięso jest marmurkowate, soczyste i ma mało tłuszczu okrywowego. Ma bardzo dobre walory smakowe i wysoką zawartość pożytecznych dla zdrowia tłuszczów nienasyconych. Jest cenione na całym świecie przez zwolenników mięsa chudego, delikatnego i kruchego w smaku. Obfita sierść bydła rasy Galloway, ma szczególny wpływ na jakość mięsa. Dzięki temu, że zapewnia ono zwierzętom ciepło, ich ciało nie musi być szczelnie okryte wierzchnią warstwą tłuszczu. Jest chudsze i smaczniejsze. Tłuszcz gromadzi się natomiast w środku mięśni sprawiając, że pozyskane kawałki mięsa są soczyste i zdrowsze.
Cechy mięsa rasy Limousine
U zwierząt tej rasy bardzo często występuje hipertrofia mięśniowa, którą nazywa się dwupośladkowością. Takie podwójne umięśnienie ma pozytywny wpływ na wartość opasową oraz rzeźną, a także na ukształtowanie tuszy i mięsa. U zwierząt cierpiących na tą przypadłość zauważalny jest wyższy stosunek mięsa do kości i tłuszczu. Mięso ma lepsze właściwości smakowe, dietetyczne i jest jaśniejsze. Cechuje je również kruchość oraz miękkość, dzięki czemu świetnie nadaje się na steki.
Wołowinę pozyskiwaną z ras mięsnych wyróżnia niepowtarzalny smak, znacznie przewyższający jakość wołowiny od bydła ras mlecznych. Tego typu mięso jest bogatym źródłem białka, łatwo przyswajanego przez organizm. W swoim składzie ma również kwas linolowy, żelazo, potas, fosfor, karnitynę oraz witaminę B12. Jest ono zdrowe dla organizmu i warto je spożywać. Bydło hodowane w naszym gospodarstwie ma możliwość swobodnego wypasu na łąkach. Żyje w spokojnym środowisku, co ma również duży wpływ na ostateczną jakość mięsa.