Rasa Galloway
Rasa Galloway jest od wieków hodowana w południowo-zachodniej Szkocji, w surowych i wymagających warunkach. Oryginalnie to bydło mięsne pochodzi z regionu Galloway, od którego wzięła się jego nazwa. Galloway to rasa bydła zaliczana do wcześnie dojrzewających. Dorosłe krowy osiągają średnio 125cm wysokości w kłębie i około 500-600kg masy ciała. Z kolei byki mają w kłębie około 135cm i 700-800kg wagi. Porody wśród tej rasy należą do łatwych. Cielęta tuż po urodzeniu ważą około 27-29kg i odznaczają się dużą żywotnością, a także szybkim tempem wzrostu.
Dlaczego warto zdecydować się na hodowanie bydła rasy Galloway?
Bydło to pierwotnie wywodzi się z regionów, w których panują bardzo trudne warunki. Dzięki temu jest ono odporne, zdrowe i dobrze się rozwija niezależnie od okoliczności. Ma ono także umiarkowany temperament. Dzięki temu można z łatwością opiekować się stadem i wykonywać podstawowe zabiegi weterynaryjne, bez wywoływania niepotrzebnego stresu u zwierząt. Na uwagę bez wątpienia zasługują też walory smakowe mięsa pochodzącego od tej rasy. Jest ono kruche, delikatne i bardzo chude.
Doceniło je już wielu konsumentów na całym świecie. Choć rasa Galloway jest mniej popularna niż rasa Limousine, to bez wątpienia zasługuje na zainteresowanie ze strony hodowców. Mięso prócz walorów smakowych jest także pełne wartości odżywczych, m.in. nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli chcą Państwo zamówić wyselekcjonowane kawałki mięsa od bydła tej rasy, zachęcamy do kontaktu. Z przyjemnością odpowiemy na wszystkie pytania dotyczące jego pozyskiwania.