Rasa Limousine
Rasa Limousine oryginalnie pochodzi z centralnego regionu Francji – Limousin i Marche. Panuje tam surowy klimat, a podłoże jest skaliste. To te trudne warunki środowiskowe wpłynęły na to, jak dużą odpornością cechuje się to bydło. Jest zdrowe, ma bardzo dobrą kondycję i niebywałe zdolności adaptacyjne. Przez długi czas te zwierzęta były wykorzystywane jako siła pociągowa, a pod koniec swojego życia opasane i przeznaczane na rzeź. Od zawsze pozyskiwane od nich mięso cechowała najwyższa jakość, doceniana przez konsumentów.
Z czego wynika duża popularność rasy Limousine?
Rasę Limousin cechuje imponujące umięśnienie oraz wysokie walory kulinarne chudego mięsa. Ponadto jeszcze w ubiegłym roku zwierzęta te były zaliczane do rasy średniego kalibru, dziś natomiast uważa się je za dużą rasę. Masa krowy oscyluje wokół 650-800kg przy wzroście na poziomie 135cm. Buhaje mają natomiast w kłębie 145cm, a wagę około 1000-1200kg. Są umaszczone jednolicie, od koloru bułanego do ciemnoczerwonego. Dodatkowo mogą u nich występować rozjaśnienia na brzuchu, wokół oczu i śluzawicy, a także wewnętrznej stronie ud wraz z okolicami wymienia.
Bydło rasy Limousine jest długie i ma delikatny kościec. Cechuje je świetne umięśnienie zadu oraz grzbietu. Jak żadna inna rasa bydła mięsnego, zwierzęta te wykazują harmonijny rozwój szkieletowy i mięśniowy. Dzięki temu nawet jeśli idą na ubój w młodszym wieku i przy niższej masie ciała, nie wpływa to negatywnie na rzeźną wydajność jakości tuszy. Zachowany pozostaje pożądany stosunek mięsa do kości. Tylko 2% porodów wśród tej rasy zalicza się do skomplikowanych.