Historia ras bydła Galloway i Limousine
Historia ras bydła Galloway i Limousine sięga XIX wieku. Pierwsze Stowarzyszenie Hodowców Bydła rasy Galloway postało w 1877 r., natomiast pierwsza księga bydła zawodowego tej rasy została założona w 1879 r. Oryginalnie zwierzęta te pochodzą z południowo-zachodniej Szkocji, a konkretnie z malowniczego regionu Galloway. Z kolei księgi hodowlane rasy Limousine powstały nieco później – w 1886 r. Ojczyzną tej rasy bydła są centralne regiony Francji, czyli Limousin i Marche.
W jakich krajach hodowane jest bydło rasy Galloway?
Obecnie rasa bydła Galloway jest hodowana w 17 krajach, a najliczniejsza jego populacja występuje w Kazachstanie. Odmianą tej rasy jest Belted Galloway, co tłumaczy się jako siodłaty lub paskowany. Zwierzęta te charakteryzują się białym, szerokim paskiem wokół samego środka tułowia.
W jakich krajach hodowane jest bydło rasy Limousine?
Pierwszy eksport bydła rasy Limousine miał miejsce pod koniec XIX wieku. Odbiorcami była Brazylia i Argentyna. Obecnie zwierzęta te należą do jednej z najbardziej rozpowszechnionych ras mięsnych na świecie, która jest hodowana w ponad 60 krajach, w praktycznie każdej strefie klimatycznej. Najliczniejsza populacja czystorasowa jest utrzymywana w kraju pochodzenia, czyli we Francji i liczy około 700 tysięcy zwierząt. Dzięki temu, że rodzime tereny tego bydła są dość mocno odizolowane, hodowcy doskonalili je w obrębie rasy. Jedynie sporadycznie były krzyżowane z miejscowym bydłem, aby zwiększyć ich kaliber. Te silne i masywne zwierzęta przez długi czas były wykorzystywane m.in. jako siła pociągowa.